Olika typer av bredband

Bredbandet har blivit en viktig faktor när du väljer var du ska bo. Stora investeringar har skett på landsbygden för att fiber ska kunna dras ut till platsen där folk inte har tillgång till snabbt bredband. Vad finns det för typer, och är det egentligen så stor skillnad mellan olika typer?

I många fall finns det nu tillgång till ADSL på landsbygden. Här kan hastigheten vara 60 Mbit/s, vilket är ganska snabbt, men då måste du befinna dig nära telestationen. För hushåll längre bort från telestationen blir hastigheten mycket lägre. Uppladdningshastigheten är i många fall mycket låg, och kan ligga runt 0,5 Mbit/s om du har otur.28804597913_ff5cb667d0_b

Du kan också ha bredband via kabelnätet. Om du är ansluten till kabelnätet, är det ofta förmånligt att ringa, se på tv och ha bredband genom detta. Många leverantörer erbjuder höga hastigheter, upp till 500 Mbit/s. I själva verket brukar dock nedladdningshastighet vara under 200 Mbit/s och uppladdningshastighet under 40 Mbit/s. Om du har kabel-TV är det alltså ganska bra förutsättningar för snabbt internet, och oftast behöver du inte tänka på att skaffa något snabbare. Däremot byggs det inte ut så mycket kabelnät nuförtiden, då fiber har blivit populärare.

Fibernätet är det allra snabbaste nätet för bredbandsuppkoppling och har en hastighet upp till 1000 Mbit/s. Det innebär en faktisk hastighet runt 350 Mbit/s ner och 250 Mbit/s upp. Den som har fiber installerat i huset kan skatta sig lycklig!

Mobila bredbandsnätet får inte glömmas. I många fall är det tillräckligt starkt för att klara av de flesta funktioner som du behöver. Om det är gynnsamma förhållanden och du har ett 100 Mbit/s-abonnemang, är en hastighet på 24 Mbit/s ner eller 14 Mbit/s upp vanligt. Ibland är mobilt bredband dyrt, om du surfar mycket, medan det kan vara det absolut billigaste om du surfar väldigt lite. Det finns nu förmånliga abonnemang även för storsurfare.